گوگل پنالتی چیست و چگونه باید آن را رفع کرد؟
آیا وب سایت رقبایتان در حالی که مطالب بیکیفیت تولید میکنند، رتبۀ بالاتری نسبت به وب سایت شما دارند؟ اگر اخیراً به دلیل مجازاتهای گوگل ترافیک وب سایت خود را از دست دادهاید. زمان بهبود وضعیت سئوی وب سایت پس از اعمال مجازات توسط گوگل میتواند بین 3 روز تا چند ماه متغیر باشد. بدون در نظر گرفتن وضعیت وب سایتتان، باید بگوئیم همیشه جای امیدواری وجود دارد و همۀ وب سایتها میتوانند به حالت اولیۀ خود بازگردند.
بسیاری از سایتها مخصوصا از شهریور ماه ۱۳۹۵ با بروزرسانی الگوریتم پنگوئن به نسخه ۴ تحت جریمه گوگل (که معادل انگلیسی آن گوگل پنالتی – Google Penalties است) قرار گرفته اند چرا که الگوریتمهای گوگل هر روزه در حال تغییر اند، تلاش برای بهبود رتبه سایت در گوگل دیگر مانند قبل راحت نیست، الان مدیران سایت و فعالان این حوزه باید خود را بروز کنند تا دچار پنالتی سایت توسط الگوریتمهای گوگل نشوند.
گوگل پنالتی چیست؟
خلاصه ترین تعریفی که میتوانیم از Google penalty (پنالتی گوگل) داشته باشیم بدین صورت است:
به هر گونه تاثیر منفی که باعث کاهش جایگاه کلمات کلیدی سایت در نتایج جستجو (SERP) بر اساس تاثیرات و یا آپدیت الگوریتم گوگل، اقدام مستقیم کارشناسان گوگل (Manual review) و یا به کار گیری از روش های کلاه سیاه (Black-hat SEO) بر روی سایت اعمال می شود پنالتی گوگل (Google Penalties) گفته می شود.

جریمه یا پنالتی توسط گوگل به این معنی است که الگوریتمهای پیچیده گوگل تشخیص دهند انجام پروسه بهینه سازی بصورت غیر اصولی و کلاه سیاه انجام میشود. در اینصورت سایت مورد جریمه گوگل قرار گرفته و در صفحات نتایج موتور جستجوگر (Search Engine Result Page) افت می کند. حتی در برخی مواقع ممکن است کلمه یا کلمات کلیدی از نتایج جستجو حذف شوند.
جریمه سایت توسط گوگل با کمک الگوریتم های پاندا، پنگوئن و بسیاری دیگر انجام می گیرد. الگوریتم پنگوئن مسئول شناسایی تخلفات سایت است.
دلایل پنالتی سایت توسط گوگل
گوگل از سالها پیش در مورد تاثیر بد لینکهای پولی و اسپم (که معمولا به صورت Site-Wide در بخشهایی از سایت لینک دهنده قرار میگیرند که در همهی صفحات با یک Anchor Text تکرار می شوند) در نتایج جستجو به کاربران هشدار میداد.
در نهایت الگوریتم پنگوئن ۴ این وعدهها را بصورت کاملتری عملی کرده و همانطور که در جریان هستید بسیاری از سایتها توسط گوگل پنالتی شدند.
چگونگی تشخیص و رفع پنالتی گوگل
اگر یک یا چند مورد از موارد زیر را برای کسب جایگاه بهتر در گوگل انجام دادهاید اما سایتتان به عکس آن دچار شده است احتمالا دلیل پنالتی سایت شما همین است و برای رهایی از پنالتی باید ابتدا اقدام انجام شده را شناسایی و سپس معضل را برطرف کنید.
دلیل پنالتی سایت چیست؟
خرید بک لینک هم میتواند باعث افزایش رتبه گوگل به صورت سریع شود و هم به صورت عکس عمل کند که در این مواقع معمولا منجرب به کاهش رتبه، حذف شدن از نتایج جستجو و در آخر پنالتی می شود.
رایج ترین لینک های خریدنی به بک لینک های سایت واید (Site-Wide Links) معروف هستند که در Header, Footer, Sidebar یا بخشی از سایت لینک دهنده قرار میگیرند، این External link ها در تمامی صفحات سایت با یک انکر تکست تکرار شوند، این عامل باعث می شوند تا سایت شما به اندازه تعداد صفحات ایندکس شده وب سایت لینک دهنده با یک Anchor Text لینک دریافت کند که خلاف قوانین Link schemes است.
اگر صفحهای دارای لینکهای خروجی بیش از حد معمول به سایتی دیگر را داشته باشد با افت رتبه مواجه میشود و اگر متن لینک شده (Anchor Text) حاوی کلمه کلیدی باشد کاهش رتبه بیشتر خواهد بود. بهتر است تا لینکهای غیر مرتبط با صفحه مانند لینکهای خروجی بخش نظرات، منابع یا … را به صورت نوفالو (nofollow) درج کنید.
الگوریتم (Algorithm) پاندا مسئول جریمه کردن سایتهایی است که روند تولید محتوا سایت آنها به صورت کپی است یا میزان نسبیت محتوای کپی شده داخل سایت از محتوا یونیک بیشتر است.
بهتر است تا صفحات ۴۰۴ سایت را به صورت Noindex قرار دهید چرا که اگر لینکی (Internal Link) به صفحهای حذف شده داشته باشید در صورت نو ایندکس بودن صفحه ۴۰۴ احتمال ایندکس شدن آن صفحه وجود دارد که این عامل خود باعث پدید آمدن محتوا بیارزش و تکراری میشود.
دوران استفاده مکرر از کلمه کلیدی در متن برای کسب رتبه بهتر دیگر گذشته است! در امسال که ۲۰۱۹ باشد هر چه بیشتر کلمه کلیدی را در متن تکرار کنید رتبه صفحه در آن کلمه بیشتر کاهش می یابد. به جای این کار بهتر است تا از کلمات کلیدی مرتبط به کلمه اصلی (Main Keyword) استفاده کنید. این کلمات را می توانید از طریق بخش Searches related to یا با استفاده از ابزارهایی نظیر: Ahrefs, Kwfinder, Google Keyword Planner , Semrush و … استخراج کنید.
وجود یک یا دو لینک شکسته غیر کارآمد در سایت می تواند طبیعی باشد اما اگر تعداد این لینک ها زیاد شود تبدیل به یک معضل برای کابران سایت می شود و این به دور از سیاست های گوگل است.
استفاده کردن از ریدایرکت ۳۰۱ در بعضی شرایط باعث بهبود رتبه صفحه میزبان ریدایرکت میشود اما اگر این ۳ نکته رعایت نشود قطعا به وضعیت سایت آسیبی جدی میرسد، نکات به شرح زیر هستند:
- پس از ریدایرکت Page A به Page B حتما باید تمامی لینک هایی که از داخل به Page A داده شده اند ویرایش شده و به صفحه B داده شوند چرا که وجود هر گونه لینک ریدایرکت شده در داخل سایت باعث کاهش سرعت لود سایت و همچنین بودجه خزنده گوگل (Crawl Budget) می شود، این دو عامل نیز تاثیر مستقیم منفی بر روی رتبه دارند.
- بیش ۷۰ تا ۸۰ درصد اتوریتی صفحه ریدایرکت شده به صفحه میزبان ریدایرکت منتقل می شود اما دیگر قدرتی از صفحه A به دیگر صفحه سایت داده نمی شود. به نوعی تمامی قدرت صفحه فقط به صفحه میزبان ریدایرکت Pass می شود و بس.
- برای ریدایرکت بهتر است تا فقط از نوع ۳۰۱ استفاده کنید و این نکته را هم حتما در نظر بگیرید که ریدایرکت کمتر مساوی است با سایتی بهینه تر، واقعا در استفاده از ریدایرکت ها تا حد ممکن وسواس به خرج دهید.
سرعت بارگذاری سایت فاکتوری مهم است که تا حدی به کیفیت میزبانی سایت بستگی دارد، همچنین اگر هاست مورد استفاده آپتایم پایینتر از ۹۹ درصد داشته باشد سایت به دلیل قطعی سایت باعث بروز ارورهای متوالی خزندههای گوگل میشود که در نهایت منجرب به کاهش رتبه و پدیدار شدن Server Error در پنل سرچ کنسول سایت می شود.
مزرعههای لینک صفحات یا سایتهایی هستند که تنها برای اهداف لینک سازی از آنها استفاده میشوند و پر از External Link های غیر مرتبط با یکدیگرند پس از ساخت بک لینک در مزرعه لینک جدا خودداری کنید.
Developer ها و شرکت های طراحی وب سایت برای معرفی کردن برند خود در فوتر سایت های طراحی شده به صورت Follow قرار میدهند که اینکار باعث ایجاد میزان زیادی بک لینک (به اندازی تعداد صفحات ایندکس شده سایت لینک دهنده) با یک متن می شوند که این عامل می تواند باعث کاهش رتبه و در نهایت جریمه و پنالتی شود.
اگر در سایتتان لینک هایی دارید که به واسطه CSS از دید کاربر مخفی شده است بهتر است تا همین حالا آن را حذف یا قابل دیدن کنید.
سرعت لود جزو آن دسته از فاکتور هایی است که رسما توسط گوگل به عنوان یک فاکتور مهم در رتبه بندی اعلام شده است
علت هک سوء استفاده است حالا یا این سوء استفاده از طریق فیشینگ و دزدین اطلاعات کاربران است و یا استفاده از قدرت سایت برای انجام Black Hat SEO نظیر: ریدایرکت صفحات و یا لینک های مخفی به سایت ها مورد خواست هکر.
تبادل لینک در قالب نویسندگی یا حالت لینک صفحه به صفحه نمی تواند موجب پنالتی شود اما اگر به صورت Site-Wide قرار بگیرد باعث مشکوک شدن گوگل به سایت می شود البته طبق تجربیات& این دسته لینکها توسط گوگل نادیده گرفته میشوند.
استفاده غلط از این تگ می تواند باعث حذف صفحه از نتایج گوگل شود. تگ Canonical برای فهماندن مفهوم محتوا مشابه پدید آمده است و بدین صورت در سایت استفاده می شود:
<link rel=”canonical” href=”https://site.com” />
اگر به صورت اشتباهی آدرس صفحهی دیگر در این کد قرار دارد شاید یکی از دلایل حذف شدن صفحه از سرچ همین است!
Clocking یکی از روشهای کلاه سیاه است که در آن کاربر به صفحهای غیر از صفحه واقعی هدایت میشود و خزنده موتور جستجو به صفحهای دیگر، خلاصه کنیم: در کلاکینگ کاربر یک محتوا و سرچ انجین محتوایی دیگر را میبینند!
بررسی لینکهای سایت
یکی از مهمترین اقدامات در جلوگیری از پنالتی شدن سایت توسط الگوریتم پنگوئن، بررسی لینکهای داده شده به سایت است. برای بررسی لینکهای سایت طبق تصویر زیر ، توسط لینک Links to Your Site در Search Console می توانید تمامی سایتهایی که به سایت شما لینک دادهاند را با جزئیات کامل مشاهده و بررسی کنید.
سایت ها را از لحاظ کیفیت لینک هایشان مورد بررسی قرار دهید و به واسطه حذف بک لینک های اسپم سایت توسط ابزار Disavow از شر آنها خلاص شوید.

بررسی محتوا و رفع مشکلات ساختاری سایت
یکی از دلایل جریمه شدن سایت توسط گوگل مشکلات ساختاری و محتواست. این مورد توسط الگوریتم پاندا بررسی و نتیجه گیری می شود. برای اینکه از جریمه شدن سایت توسط با الگوریتم پاندا در امان باشید می بایست به موارد زیر توجه داشته باشید:
- از بهینه سازی بیش از حد مطالب (افزایش چگالی و اسپم محتوایی) اجتناب نمایید.
- کلمات کلیدی را بر روی صفحات مخصوص به خود متمرکز کنید.
- در واقع تمرکز بر روی کلمه کلیدی مورد نظر تنها در یک صفحه
- از کپی کردن محتوا از سایتهای دیگر به شدت خودداری نمایید.
- سعی کنید تا مقدور است محتوا را برای کاربران تولید کنید نه رباتهای گوگل!
- اگر مشکل محتوای تکراری در سایت وجود دارد بصورت کلی آنرا برطرف کنید.
منابع و ابزارهای شناسایی عوامل بروز گوگل پنالتی
- Xenu Link Sleuth – این ابزار به شما اجازه می دهد یک وب سایت را برای شناسایی مشکلات آن بررسی کنید. مشکلاتی مانند لینک های شکسته، صفحات خراب و دیگر مشکلاتی که سبب کاهش ترافیک وب سایت می شود. همچنین این ابزار می تواند محتوای تکراری و محتوای بی کیفیت موجود در سایت ها را شناسایی کند که نکتۀ مهمی برای جلوگیری از اعمال مجازات الگوریتم پاندا است.
- Google Webmaster Tools – این ابزارِ ساخته شده توسط گوگل، همۀ اطلاعات مهم مربوط به وب سایت را به شما نشان می دهد. اطلاعاتی مانند پیغام های مجازات، کاهش ترافیک وب سایت، خطاها و لینک های دریافتی. Google Webmaster Tools اولین نیاز برای برطرف ساختن مجازات های گوگل می باشد.
- Ahrefs – یک ابزار جستجوی لینک که می تواند فهرست کاملی از لینک های یک وب سایت را به همراه اطلاعات جانبی آن به شما ارائه دهد. اطلاعاتی مانند چگالی لینک، سرعت انتقال لینک، متن تگ لینک ها و ... . این ابزار در برطرف کردن مجازات الگوریتم پنگوئن بسیار کاربرد دارد.
- MajesticSEO – یک ابزار دیگر برای بررسی لینک های یک وب سایت. این ابزار نیز مانند Ahrefs برای مقابله با مجازات پنگوئن بسیار کاربردی است.
- Panda Breakthrough – یک راهنمای ویدئویی دربارۀ هر آن چیزی که برای برطرف کردن مشکلات الگوریتم های پاندا و پنگوئن لازم است بدانید. این راهنما همۀ المان های لازم برای تولید محتوای با کیفیت به منظور رهایی از مجازات های الگوریتم پاندا را توضیح داده است. همچنین در این راهنما نکات مهمی دربارۀ جریمه های دستی، رتبه بندی بالاتر و آپدیت های سئو گفته شده است که به وبمسترها کمک می کند تا ترافیک بیشتری را به وب سایت خود وارد کنند.
نظرات کاربران